2012. november 14., szerda

Őszi uzsonna

Sült tök, sült alma, pirított, sózott tökmag

Délutáni finom csemege. Az édes alma a sós tökmaggal nagyon jól harmonizál, a sült tök pedig, valahol a kettő között van.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tökmag
A népi gyógyászatban kivívta magának a helyet a tökmag. Ez valamikor finom csemegének számított. A legjobb a marhatökből
kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztották az emberek, elejét véve számos betegségnek. Felismerték a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmi rost tartalmának köszönhetően.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinokban, C- és B-vitaminokban.

Forrás: Teljes értékű ételek - https://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek?ref=ts&fref=ts


Web: http://www.szintiavirag.hu/

Facebook:  https://www.facebook.com/pages/Szintia-Virág-Újpest-Dunakeszi/114808148540843

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése