2012. december 1., szombat

Akác. Gyom, vagy haszonnövény?



Nemrég egy barátunk kérdezte, hogy mit lehet kezdeni a tanyáján elszaporodott akáccal. Férjem írt erről egy kisebb cikket, néhány külső hivatkozással megtűzdelve.


Fehér akác-Robinia pseudoacacia, Japánakác-Sophora japonica, Gyalogakác-Amorpha fruticosa



Az akác nem őshonos faj, az USA délkeleti részéről származik, 1865-1895 között telepítették tömegesen először, a futóhomok megkötésére. Sokoldalú felhasználhatósága miatt igen kedvelt. Remek alapanyag fűtéshez, asztalosipari terméknek és méhlegelőnek. Az akácméz nagyon finom, sőt gyerekkoromban az akácfák virágát rendszeresen fogyasztottuk. Az erdészek nem szeretik, mert invazív faj.

A gyomnövényről

Minden növény, amit nem szeretnénk termeszteni az adott kultúrában, gyomnövény. Ha méhészetünk, vagy „tűzifatermelő gazdaságunk” van, akkor haszonnövénynek tekintjük az akácot.

Kell, nem kell?

Ha meg szeretnénk tartani, akkor tarvágás után hagyjuk a tuskókat a földben. Ez majd elkezd hajtani, kicsit bokros lesz, de nem kell megijedni. Kiválasztjuk a nekünk legjobban tetsző hajtást (erős, egyenes, stb), és a többit eltávolítjuk. Rendszeresen, mert fog még hajtani.
Ha nem szeretnénk az akácot, akkor tarvágás, tuskókiszedés a megoldás. Ha ezen túl vagyunk, egy mélyszántást érdemes megejteni. Én bio párti vagyok, de a szakemberek általában a Glialkát ajánlják ezek után. Ez egy novemberi beavatkozás, de nem jeleznek előre jelentősebb hideget, jövő héten is ezt még el lehet végezni. Tavasszal kell egy alapművelés, és be kell vetni valamilyen sűrű növésű növénnyel a területet, úgymint lucerna, vagy valamilyen gabona. Ezt lehet kombinálni is. Sőt! A lucernának jó elővetemény a korán lekerülő gabonafélék. Az őszi vetéssel már elkéstünk, de árpát például tudunk vetni február közepén, végén is, ha elmaradnak a fagyok. Azt nyár közepén (július) lehet aratni, majd ismét egy mélyszántás, és (augusztus) mehet a lucerna. Így közel öt évig fedve van a talajunk, jó eséllyel kiirtottuk az akácot az állatoknak pedig, van takarmány. A lucernát nem feltétlen kell megtartani a negyedik év végéig.


Árpa - Hordeum vulgare
Lucerna - Medicago sativa













Weboldalunk

Facebook oldalunk

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése