Nemrég egy barátunk kérdezte, hogy mit lehet kezdeni a
tanyáján elszaporodott akáccal. Férjem írt erről egy kisebb cikket, néhány
külső hivatkozással megtűzdelve.
Az akác nem őshonos faj, az USA délkeleti részéről származik,
1865-1895 között telepítették tömegesen először, a
futóhomok megkötésére. Sokoldalú felhasználhatósága miatt igen kedvelt. Remek
alapanyag fűtéshez, asztalosipari terméknek és méhlegelőnek. Az akácméz nagyon
finom, sőt gyerekkoromban az akácfák virágát rendszeresen fogyasztottuk. Az erdészek
nem szeretik, mert invazív faj.
A gyomnövényről
Minden növény, amit nem
szeretnénk termeszteni az adott kultúrában, gyomnövény. Ha méhészetünk, vagy
„tűzifatermelő gazdaságunk” van, akkor haszonnövénynek tekintjük az akácot.
Kell, nem kell?
Ha meg szeretnénk tartani, akkor tarvágás után hagyjuk a tuskókat a földben. Ez majd elkezd hajtani, kicsit bokros lesz, de nem kell megijedni. Kiválasztjuk a nekünk legjobban tetsző hajtást (erős, egyenes, stb), és a többit eltávolítjuk. Rendszeresen, mert fog még hajtani.
Ha nem szeretnénk az akácot,
akkor tarvágás, tuskókiszedés a megoldás. Ha ezen túl vagyunk, egy mélyszántást
érdemes megejteni. Én bio párti vagyok, de a szakemberek általában a Glialkát
ajánlják ezek után. Ez egy novemberi beavatkozás, de nem jeleznek előre jelentősebb
hideget, jövő héten is ezt még el lehet végezni. Tavasszal kell egy
alapművelés, és be kell vetni valamilyen sűrű növésű növénnyel a területet,
úgymint lucerna, vagy valamilyen gabona. Ezt lehet kombinálni is. Sőt! A lucernának
jó elővetemény a korán lekerülő gabonafélék. Az őszi vetéssel már elkéstünk, de
árpát például tudunk vetni február közepén, végén is, ha elmaradnak a fagyok. Azt
nyár közepén (július) lehet aratni, majd ismét egy mélyszántás, és (augusztus) mehet
a lucerna. Így közel öt évig fedve van a talajunk, jó eséllyel kiirtottuk az akácot
az állatoknak pedig, van takarmány. A lucernát nem feltétlen kell megtartani a
negyedik év végéig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése