Itt az ideje, hogy lassítsunk kicsit az ünnep közeledte
előtt. A főtéren már elkezdődött a karácsonyi vásár, esti séta, szórakozás. Egy
kis korcsolyázás, forralt bor, forró csoki és kürtőskalács.
Forralt bort otthon is készíthetünk, íme néhány ötlet, mit
is tegyünk a fazékba.
Az alapanyag lehet fehér, vagy vörös, önmagában, vagy
fele-fele arányban. Száraz, vagy félszáraz. Édes borral is próbálkozhatunk
természetesen, de akkor óvatosan édesítsük tovább, nehogy émelyítő legyen. Én maradok
a száraz boroknál, vörösben és fehérben egyaránt.
Karamellizáljuk a kristálycukrot, épphogy világosbarnává,
majd felöntjük borral. Eztán egy kis mézzel még feldobjuk. Természetesen jöhet
az elmaradhatatlan szegfűszeg és fahéj, és kerülhet bele némi gyümölcsdarabka is,
mint narancs, alma, körte. A bögrére, pohárra tehetünk narancs, vagy citrom
karikát. A borban főtt gyümölcsöt tálalhatjuk a borral együtt, vagy leszűrve
külön tálban, egy kis dióval csemegézve kortyonként.
Schmoll Norbert
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése